Francouzská propaganda versus alžírský národně osvobozenecký boj - Šebek, Petr (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá srovnám dvou pohledů na alžírský osvobozenecký boj. Jeden pohled je snaha o samostatnost Alžírského státu a postup o získání této nezávislosti a druhý pohled je učiněn z hlediska koloniálního státu a jeho snaha o neodloučení této kolonie. První kapitola ukazuje, jak se islám dostal na alžírské území a také se věnuje stručné historii Alžírska do období, než se Alžírsko stane francouzskou kolonií. Násle-dující kapitola seznamuje s hlavními politickými vůdci alžírského boje za nezávislost. Třetí a čtvrtá kapitola ukazuje rozdílné pohledy, alžírský a francouzský, na alžírsko ná-rodně osvobozenecký boj.
French Propaganda versus Algerian national liberation war
Keywords: Kolonialismus; dekolonizace; francouzské kolonie; Afrika; Alžírsko; islám; Francie; osvobozenecký boj; propaganda; Ferhat Abbas; Ahmed Ben Bella; Charles de Gaulle.; Colonialism; decolonization; the French colonies; Africa; Algeria; islam; France; the liberation war; propaganda; Ferhat Abbas; Ahmed Ben Bella; Charles de Gaulle.