Poezie V. B. Nebeského - Klewarová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na poetickou tvorbu Václava Bolemíra Nebeského. Nejprve je stručně představen autor a jeho poetické texty, a dále rekonstruován dobový a literárně historický ohlas jeho autorské poezie. V další části je provedena analýza a interpretace příslušných beletristických textů. Jde přitom nejen o žánrosloví a klíčové motivické celky, ale také o poetiku (obraznost, rétoričnost) a versologii. Na tomto základě je navrženo začlenění Nebeského poezie do dobového kontextu literární diskurzivity (romantismus, klasicismus). Využity jsou dostupné příručky literárně historické, lexikografické a versologické i elektronické zdroje (caslin, retrobi).
Poetry of V. B. Nebeský
Keywords: Václav Bolemír Nebeský; poezie.; Václav Bolemír Nebeský; poetry.