Vliv antropogenních vstupů dusíku na strukturu a funkci ektomykorhizních společenstev smrkových lesů - Choma, Michal (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá vlivem antropogenních vstupů dusíku (N) na strukturu společenstev ektomykorhizních hub ve smrkových lesích. Pomocí sekvenace půdní DNA byla popsána ektomykorhizní společenstva v lesích s odlišnou historickou depozicí N a různými experimentálními přídavky N. Získaná informace byla dána do kontextu s měřenými půdními biochemickým parametry a procesy, aby bylo možno odvodit možné důsledky změn v ektomykorhizních společenstev na fungování ekosystému.
Effect of anthropogenic nitrogen inputs on the structure and function of ectomycorrhizal communities in spruce forests
Keywords: Ektomykorhizní houby; smrkové lesy; půda; atmosférická depozice dusíku; hnojení dusíkem; Ectomycorrhizal fungi; Norway spruce forests; soil; atmospheric nitrogen deposition; nitrogen fertilization