Diverzita a speciace jepic (Ephemeroptera) z Kavkazu a přilehlých oblastí - Hrivniak, Ľuboš (Jihočeská univerzita, 2020)
Disertační práce je zaměřena na diverzitu a evoluční historii jepic (Ephemeroptera) Kavkazu, jakožto jedné z biologicky nejrozmanitějších oblastí Palearktu. Úvod poskytuje obecné informace ohledně evolučních mechanismů vedoucích k vysoké diverzitě horské bioty, vysvětluje procesy evoluční diverzifikace u vodního hmyzu, a shrnuje aktuální stav znalostí ohledně diverztity a rozšíření jepic na Kavkaze. Jádro práce tvoří pět publikovaných článků a jeden rukopis, rozdělené tématicky do čtyř kapitol. První kapitola je zaměřena na diverzitu a distribuci jepic Arménie, druhá a třetí se zabývají integrativní taxonomií a identifikací zástupců podrodu Epeorus (Caucasiron), jednoho z druhově nejbohatších taxonů kavkazských jepic. Poslední kapitola se týká původu, historické biogeografie a evoluce podrodu Caucasiron, jakožto vybrané modelové skupiny pro výzkum evoluční historie kavkazských jepic. Tato kapitola popisuje, kdy a za jakých okolností došlo ke vzniku druhového spektra jepic na Kavkaze, obsahujícího řadu endemitů. Disertační práce je doplněna detailním shrnutím výsledků a rozborem perspektiv pro budoucí výzkum kavkazských jepic.
Diversity and speciation of mayflies (Ephemeroptera) from the Caucasus and adjacent areas
Keywords: Diverzita; jepice; Kavkaz; speciace; taxonomie; Caucasus; diversity; mayflies; speciation; taxonomy