"Klepy". Každodenní život v letech 1940-1941 očima českobudějovické židovské mládeže - Bauernöplová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Účelem diplomové práce je pokusit se přispět k výzkumu dodnes téměř opomíjené problematiky života Židů před jejich nuceným transportem z domovů, a to na základě ilegálního časopisu, který vydávala židovská mládež. Práce se dělí do osmi kapitol. První kapitola naznačuje, jaké bylo postavení Židů za první republiky. Druhá kapitola se věnuje situaci v období tzv. druhé republiky. Následující kapitola je pojednáním o židovském osídlení Českých Budějovic od jeho počátků až do roku 1938. Ve čtvrté kapitole jsem sledovala změny, se kterými se museli Židé potýkat v prvních třech letech Protektorátu Čechy a Morava. Pozornost jsem věnovala diskriminačním opatřením, emigraci, transportům i situaci v jihočeské metropoli. Jádrem práce je kapitola pátá. Ukazuje, jak trávili, zejména mladí, Židé své dny. Zabývala jsem se jejich volným časem, školou, i pracovním nasazením, jejich vztahy uvnitř i vně komunity, náboženstvím i otázkami ekonomickými, tím, jaký byl jejich názor na emigraci a sionismus a co pro ně znamenalo být Židem. Šestá kapitola čerpá zejména z deníku Edity Steinové a postihuje období prudce se zhoršujících životních podmínek. Nucenému odchodu Židů z Českých Budějovic je věnována sedmá kapitola. Kapitola poslední obsahuje tragickou poválečnou bilanci a popisuje postupné mizení židovského obyvatelstva z ulic města.
"Gossip". Everyday life during the years 1940-1941 viewed by the jewish youth of České Budějovice