Spokojenost uživatelů v Domově pro seniory v Netolicích. - Dušková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce je zjištění spokojenosti uživatelů s nabídkou sociálních služeb v Domově pro seniory Pohoda Netolice. V teoretické části jsou nastíněny pojmy, které souvisí s problematikou stárnutí, s procesem adaptace na změny ve stáří a s možnostmi aktivního využití volného času seniorů v domovech pro seniory. Praktická část je zaměřena na zjišťování programové nabídky v Domově pro seniory Pohoda Netolice a spokojenosti klientů s těmito službami. Pro tento cíl byl zvolen kvalitativní výzkum, v němž byly realizovány polostrukturované rozhovory s klienty a sociálními pracovníky domova. Dalšími využitými metodami práce byly obsahová analýza dokumentu a pozorování. Domov nabízí svým klientům pestrou škálu volnočasových aktivit a to: vyrábění výrobků, skupinky, zpívání, tanečky, trénování paměti, individuální návštěvy, záleží na samotných klientech, jaké aktivity mohou pro svůj zdravotní stav navštěvovat. Ve svém výzkumu jsem se soustředila na hlubší sondu do problematiky volnočasových aktivit, jak potvrzují uveřejněné záznamy rozhovorů z navštíveného střediska. Na základě rozhovorů s 8 klienty domova jsem se snažila hlouběji proniknout do jejich volby jednotlivých aktivit. Faktory, které ovlivnují volbu jednotlivých aktivit vycházejí ze širší problematiky spočívající v charakteru, prožitcích a osobnosti samotných klientů. Domnívám se, že výsledky práce by mohly zpětně sloužit vedení domova při rozvoji a zvyšování kvality nabízených služeb klientům a tím i k navýšení míry jejich spokojenosti.
Satisfaction of users of social services in Home for the elderly in Netolice.
Keywords: Domov pro seniory; Senioři; Spokojenost; Volnočasové aktivity; Home for the Elderly; Seniors; Satisfaction; Leisure Activities