Vliv zemědělské činnosti na vybrané fyzikálně chemické parametry povrchových vod - Mikešová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2018)
Náplní diplomové práce bylo statisticky vyhodnotit vliv způsobu hospodaření a krajinného pokryvu na vybrané hydrochemické parametry povrchových vod říční sítě v Novohradských horách a zjištění možného vlivu zemědělství na hodnoty těchto parametrů. Modelové území je tvořeno horními a dolními subpovodími Paseckého, Bedřichovského a Váčkového potoka. Odběrová místa zahrnovala zemědělsky obdělávané pozemky, ale i lesní ekosystémy. Práce je zaměřena především na tyto parametry: vodivost, dusičnanový dusík (N-NO3-), nerozpuštěné látky (NL105) a fosforečnanový fosfor (P-PO43-), tedy především parametry způsobující eutrofizaci vod. Změny těchto parametrů byly monitorovány v období let 2014 2017. Změny v chemismu mezi horním a dolním odběrovým místem jednoho potoka byly prokázány ve všech tocích u vodivosti a dusičnanového dusíku (N-NO3-). Na základě výsledků lze konstatovat, že povrchové vody v zájmovém území jsou ovlivňovány zemědělskou činností, nejedná se však o intenzivní formu zemědělské činnosti.
The influence of agricultural activities on selected physical and chemical parameters of surface water
Keywords: povrchová voda; hydrochemie; využití krajiny; zemědělství; lesní ekosystémy; eutrofizace; eroze; dusičnany; fosforečnany; surface water; water chemistry; land use; agriculture; forest ecosystems; eutrophication; erosion; nitrates; phosphates