Metodika sestavení výsledovky ve vazbě na druhové a účelové členění nákladů - Jakoubková, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce je zaměřena na náklady a výnosy ve vztahu k výsledovce v druhovém a účelovém členění. Jsou zde vymezeny základní pojmy, popsány náklady a výnosy, jejich klasifikace, zásady pro účtování a evidenci, problematika transformace výsledku hospodaření na daňový základ a účetní závěrka se zaměřením na výkaz zisku a ztráty v druhovém a účelovém členění. Cílem praktické části této práce je sestavení výsledovky v druhové i účelové podobě. Teoretická východiska byla aplikována u podnikatelského subjektu Aldis, a. s. Rozdíl ve výkazech vychází z odlišné struktury vykazování nákladů v provozní oblasti. Výhodou výsledovky v druhovém členění je jednoduchost jejího sestavení. U účelového členění je důležité správné nastavení analytické evidence. Jelikož mají výkazy poskytovat informace nejen interním, ale také externím uživatelům, doporučovala bych společnosti Aldis, a.s. sestavovat výkaz zisku a ztráty v druhové podobě a pro vnitřní potřeby podniku provádět analýzu nákladů.
Representation of costs and revenues in relation to income statement in specific and product classification
Keywords: výnosy; náklady; výkaz zisku a ztráty; druhové členění; účelové členění; costs; revenues; income statement; specific classification; produkt classification