Lidová tradice ve spojitosti s liturgickým rokem v mikroregionu Ostrožsko - Brožová, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce je zaměřena na lidové zvyky a jejich propojení s liturgickým kalendářem. Mým cílem je popsat a promítnout jednotlivé zvyklosti a tradice, ty, které se nadále aktivně provozují, ale i ty, jenž jsou v současnosti pouze vzpomínány, do liturgického roku. V první části se seznamujeme s regionem Ostrožsko. Jsou zde nastíněny základní údaje a stručná historie jednotlivých obcí, které do regionu patří. Ve druhé části je mimo jiné definována liturgika a blíže popsáno slavení významných svátků liturgického kalendáře. Obě tyto části se následně propojují ve třetí kapitole. Zaměřuji se na to, jak se projevuje náboženství v jednotlivých svátcích, jak se vzájemně doplňují zvyky a tradice s vírou v tomto regionu. Zároveň poukazuji na to, které zvyky se již nedochovaly a které jsou naopak v oblibě po celém regionu.
The National Customs Relating the Liturgical Year within the Region of Ostrožsko
Keywords: lidové zvyky; tradice; liturgie; liturgický rok; liturgický kalendář; Ostrožsko; slavnost; national customs; tradition; liturgy liturgical year; liturgical calendar; Ostrožsko; ceremony