Problematika dětských domovů v odrazu předškolního a základního vzdělávání - Kožíšková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce je věnována problematice dětských domovů v odrazu předškolní a základní pedagogiky. Je dělena do tří celků. Teoretické části, praktické části a příloh. V teoretické části jsem se zabývala typologií rodiny. Dále popisuji proměny pohledu na dítě a dětství. V kapitole pedagogika bylo mým úmyslem nastínit složitost vědy, která se zabývá výchovou a vzděláním. Již názvu kapitoly historie syndromu týraných a zneužívaných dětí je zřejmý obsah. Téma náhradní rodinná péče a péče institucionální jsem pojala jako stručný popis možností a nejistot dětí z dětského domova. V praktická část je věnována výzkumnému šetření, ve které bych chtěla zjistit složení věkových skupin ve školství v oblasti Příbrami a okolí. Dále stanovit odlišnosti v pohledu pedagogů na děti z dětských domovů a zjistit s jakou frekvencí se sekávají učitelé s dětmi z dětských domovů. V příloze si můžete prohlédnout fotky dětí z výzkumných pracovišť a najít vzor výzkumné metody.
The Problem of Creches in Pre-School ad Basic Education
Keywords: Deprivace; dětské domovy; dysfunkce rodiny; empatie; externí a interní adaptace; individualismus; interakce; konvenční chování; předsudky; rodinné právo; sociální integrace; sociální kompetence; typologie rodiny; výchova a vzdělávání.; Conventional behaviour; deprivation; education; empathy; external and internal adaptation; family dysfunction; family law; family typology; children´s homes; individualism; interaction; prejudice; social competence; social integration.