Krizové řízení po použití tzv. špinavé bomby se zaměřením na činnost integrovaného záchranného systému, zejména složky Policie ČR - Vildman, Radek (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této práce bylo zjistit, zda v současné době existuje nějaká metodika činnosti integrovaného záchranného systému pro tento druh zásahu při vzniklé mimořádné události a vytvořit plán scénáře a plán odezvy na tuto mimořádnou událost. Tato práce obsahuje jednoduchou pomůcku pro základní orientaci příslušníků Policie ČR, případně i příslušníků a pracovníků dalších složek integrovaného záchranného systému zasahujících při mimořádné události vzniklé po výbuchu špinavé bomby. Obsahuje konkrétní modelovou situaci mimořádné události tohoto typu a stručně funkci a popis práce jednotlivých zúčastněných složek, zejména Policie ČR s odkazy na současně platné zákonné akty. Práce poukazuje na rozdíly mezi teorií a praxí, které vyplynuly bližším prostudováním jednotlivých činností a z materiálové vybavenosti jednotlivých zasahujících složek integrovaného záchranného systému s návrhem na jejich řešení.
Crisis management after the use of so called dirty bomb, focused on integrated emergency system operation, especially Czech Police organ
Keywords: Policie ČR; Hasičský záchranný sbor; Zdravotnická záchranná služba; Integrovaný záchranný systém; Krizová situace; Mimořádná událost; Špinavá bomba; The Police of the Czech Republic; Fire service; Emergency medical service; Integrated emergency system; Crisis case; Emergency; Dirty bomb