Vývoj protipovodňových opatření ve městě Český Krumlov, financování těchto opatření, efekty a důsledky protipovodňových opatření - Ferencová, Taťána (Jihočeská univerzita, 2016)
Ve své bakalářské práci nazvané "Vývoj protipovodňových opatření ve městě Český Krumlov, financování těchto opatření, efekty a důsledky protipovodňových opatření", se zabývám vyhodnocením protipovodňových opatření ve městě Český Krumlov, do jaké míry jsou pro místní obyvatele dostačující a efektivní. V teoretické části práce jsou popsány obecné aspekty týkající se povodní. Jelikož protipovodňová opatření vyžadují vysoké finanční náklady, jsou v poslední části popsány finanční zdroje využitelné formou dotačních titulů z programů Evropské unie i ze státních dotačních programů. Ve výzkumné části práce je popsána metodika zpracování této práce. Výzkumná otázka je formulována takto: "Jsou protipovodňová opatření ve městě Český Krumlov dostačující?" Cíle práce znějí: "Zjistit finanční zabezpečení realizace protipovodňových opatření ve městě Český Krumlov." "Vyhodnotit a určit efekty a důsledky pro obyvatelstvo vycházející z provedených opatření." Ke zpracování práce jsem využila odbornou literaturu vztahující se k danému tématu a dále jsem využila informace dostupné z internetových zdrojů. Zdrojem k čerpání informací byla také platná legislativa. K dané problematice jsem využila poznatky z konzultace s občanem města Český Krumlov. V charakteristice města Český Krumlov jsem popsala jeho polohu, administrativní vymezení a významné toky protékající tímto městem. V rámci vodních toků se jedná o řeku Vltavu a říčku Polečnici. V kapitole "Výsledky" jsou popsána protipovodňová opatření provedená ve městě Český Krumlov od roku 2002. Realizace opatření je popsána v dílčích kapitolách. Dále jsou zde popsány důvody ukončení prací na protipovodňových opatřeních, kdy občané města Český Krumlov vyslovili názor v petici, na zatím provedená opatření. Pro zhodnocení efektivnosti protipovodňových opatření v Českém Krumlově je v kapitole zmíněna zpráva Ministerstva životního prostředí o povodni z roku 2013, která je zaměřena na hodnocení protipovodňových opatření. V závěru této kapitoly jsou charakterizovány finanční zdroje využité k provedení projektem stanových protipovodňových opatření. V "Diskuzi" uvádím vyhodnocení finančních zabezpečení realizace protipovodňových opatření ve městě Český Krumlov podle získaných informací vycházejících z výsledků. Dále v této části zhodnocuji efektivnost provedených opatření z výpovědí obyvatel města Český Krumlov a ze zprávy Ministerstva životního prostředí. "Závěr" popisuje veškeré poznatky z práce a shrnuje je v ucelený systém.
Progress of anti-flooding measures in Český Krumlov, funding of these measures, effects and results of anti-floodig measures
Keywords: Město Český Krumlov; povodeň; protipovodňová opatření; financování.; Town of Český Krumlov; flood; flood control measures; financing.