Využití fyzioterapie při prevenci a nápravě svalových dysbalancí u terénních cyklistů - Ušatá, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá možností využití fyzioterapie při prevenci a nápravě svalových dysbalancí u terénních cyklistů. Terénní cyklistika je v České Republice stále vyhledávanějším sportem. Nacházíme však nejen u laické veřejnosti, ale i u závodníků, jednostranné zatěžování bez odpovídající kompenzace. Svalová dysbalance vede ke zvýšení rizika úrazů a svalových poškození. V teoretické části se věnuji anatomii a kineziologii dolních končetin. Dále je teoretická část zaměřena na popis správného nastavení kola, výchozí pozici a v neposlední řade rozdělení svalových dysbalancí. Praktická část práce byla vypracována metodou kvalitativního výzkumu. Sledovaným souborem byli tři cyklisté. Výzkum byl zpracován na základě porovnání kazuistik, zahrnujících odebrání anamnestických údajů probanda pomocí řízeného rozhovoru, vstupní kineziologický rozbor, krátkodobý terapeutický plán, průběh jednotlivých terapií s následným výstupním kineziologickým rozborem a navržením dlouhodobého terapeutického plánu. Terapie trvala s každým probandem 2 x týdně po dobu 6 týdnů. V rámci terapie byly využity techniky měkkých tkání, mobilizace, jemné trakce, centrace kloubů, postizometrická kontrakce, protahovací a dechová cvičení, aktivace hlubokého stabilizačního systému, prvky školy zad, cviky na stabilizaci kolenního kloubu, senzomotorická stimulace, cvičení dle Brunkow, cvičení dle SM systému, cvičení dle DNS. Cílem práce bylo přiblížit problematiku přetížení pohybového aparátu u terénních cyklistů z hlediska fyzioterapie a nastínit možnosti konkrétních metodik k prevenci, obnovení a zlepšení svalové rovnováhy jednotlivých svalů a svalových skupin.
Use of physiotherapy in the prevention and correction of muscle imbalance among mountain bikers
Keywords: cyklistika; svalové dysbalance; fyzioterapie; kompenzační cvičení; cycling; muscle dysbalance; physiotherapy; compensatory exercise