Domácí porod - reflexe české diskuze - Němcová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Periodika se tématu domácí porod věnují pouze v určitých časových vlnách, které rozvíří celorepublikovou diskuzi, o tom, zda je domácí porod přípustný, či nikoli. Názory laické veřejnosti velmi ovlivňují média, která nám zprávy o události prezentují. Odborná veřejnost sděluje názory na domácí porod z profesního hlediska. Tyto názory jsou podložené relevantními výzkumy. A proto zde medicínský názor nese velkou váhu pro náhled na celé téma. Ve své bakalářské práci jsem se zabývala Domácím porodem - reflexí denního tisku. V teoretické části jsem se zaměřila na vymezení pojmů a legislativy spojené právě s domácím porodem. Jakož jsou například porodní asistentka, dula, porodní plán a jiné. Podrobněji jsem zmínila historii, která nám vysvětluje, jak se žena z domácího prostředí dostala do prostředí zdravotnického. Dále jsem podala vysvětlení platných zákonů týkajících se porodních asistentek a novorozenců. Cílem mé práce bylo zmapovat zájem tisku o domácí porod. Reflexe, které jsou spojené s událostmi kolem problematiky. Dále jsem zjišťovala reakce a stanoviska žurnalistů, laické a odborné veřejnosti. Nedílnou součástí výzkumu bylo i sledování tendence a posunu v diskuzi. Pro svou práci jsem použila kvalitativní výzkumnou strategii formou analýzy tištěných dokumentů. Jako výzkumné soubory byly vybrány tři nejčtenější deníky- Lidové noviny, MF Dnes a deník Právo. Dále pak tři nejčtenější týdeníky- Reflex, Respekt a Týden. Výzkumné soubory byly vybrány podle kritéria čtenosti na základě podkladů z Unie vydavatelů z roku 2013. Pro výzkum jsem vymezila dvě období. Jedním bylo období od roku 1990 do roku 2012 pro Mladou frontu Dnes. Zde jsem udělala vývojovou retrospektivu. A to z důvodu prozkoumání zájmu média o téma domácího porodu za delší časový úsek. Druhým obdobím, a to pro všechna média, byl 1. leden 2013 až 30. červen 2015. Zde se jednalo o hlubší analýzu článků, avšak za kratší časový úsek. Z výzkumu vyplynulo, že periodika o téma domácí porod nemají zájem. Ukázalo se, že diskuze vznikla na základě události. Většinou to byla událost negativní. Největší vlnu četnosti článků jsem zaznamenala při událostech spojených se soudnictvím. Dále pak události spojené se smrtí či nepříznivým vývojem při domácím porodu. Diskuze je obsažena v poslední části této práce. Jsou zde porovnány výsledky s literaturou použitou v teoretické části práce. V závěru práce předkládám souhrn svého výzkumu a k zamyšlení návrhy řešení.
Home delivery - Czech reflection discussion
Keywords: domácí porod; lékař gynekolog porodník; periodika; porodní asistentka; home birth; gynecologist - obstetrician; periodicals; midwife