Ověření stability moče při chemickém a mikroskopickém vyšetření - Tuláková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2022)
Název práce: Ověření stability moče při chemickém a mikroskopickém vyšetření Současný stav: Chemické vyšetření moče je základním biochemickým vyšetřením a zpracovává se ve statimovém a rutinním režimu. Ke kvalitativnímu nebo semikvantitativnímu vyšetření se používají diagnostické proužky. K chemickému vyšetření je často přidáváno i vyšetření mikroskopické, při kterém se používá buď mikroskop, nebo analyzátory. Cíle práce: Stabilita moče při chemickém stanovení Stabilita moče při mikroskopickém stanovení Porovnání analyzátorů chemického stanovení Výzkumné otázky: Lze pozorovat změny v chemickém stanovení v delším časovém úseku? Lze pozorovat změny v mikroskopickém stanovení v delším časovém úseku? Popis metodiky: Pro vyšetření se používá první ranní moč. Odběr se provádí po umytí zevního genitálu do čisté nádobky nebo zkumavky, která nesmí obsahovat dezinfekční prostředky a žádné jiné přídavky. U chemického stanovení se vyšetřuje: pH, bílkovina, hemoglobin, glukóza, ketolátky, bilirubin, urobilinogen, dusitany, leukocyty, hustota. U mikroskopického stanovení se vyšetřují: buněčné elementy, válce, mikroorganismy, krystaly.
Verification of urine stability during chemical and microscopic examination
Keywords: močový sediment; mikroskop; analyzátory; urinary sediment; microscope; analyzers