Problematika psychiky ženy v šestinedělí, adaptace na roli matky - Dihlová, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2010)
Těhotenství, porod a poporodní období jsou důležité etapy v životě ženy a celé její rodiny. To, že během těhotenství i poporodního období dochází relativně často ke zhoršení nebo objevení se psychických poruch, si nemusí uvědomit ani profesionálové. Nedělka bývá v prvních dnech unavená. Málokoho napadne, že následkem porodu může žena pociťovat jiné emoce, než ty pozitivní a radostné. Poruchy v období po porodu, jsou psychické poruchy, které se vyskytují u ženy během neonatálního období, v období laktace nebo do jednoho roku věku dítěte. Mohou souviset s fyziologickými změnami po porodu nebo s problémy spojenými s přizpůsobením se mateřství. Být matkou je role velice důležitá v životě ženy, ve které se učí souznění s novým členem rodiny a zodpovědnosti vůči němu. Biokulturální vztahy, jako role manželky, matky, struktura rodiny, mají zjevně důležitou úlohu. V bakalářské práci bylo zvoleno kvantitativní výzkumné šetření, sběr dat metodou dotazování, technikou dotazníků. Dotazníky byly rozdány matkám po ukončení šestinedělí v gynekologických ordinacích, které byly v Praze náhodně vybrány. Dotazník obsahoval 34 otázek. Výzkum byl proveden během měsíce března. Dotazník vyplnilo 94 matek, návratnost činila 71,6%. Cílem bakalářské práce bylo zjistit úlohu porodní asistentky v oblasti péče o psychické potřeby žen v šestinedělí. K tomuto cíli se vztahovala první hypotéza, která potvrdila, že péče porodních asistentek je více soustředěna na uspokojování biologických potřeb, než potřeb psychických. Druhým cílem bylo zjistit informovanost žen o psychických změnách v období šestinedělí. S tímto cílem souvisela druhá hypotéza, že ženy mají informace o změnách psychiky v období šestinedělí. Hypotéza byla potvrzena. Třetí cíl měl zmapovat, jak se ženy adaptují na roli matky. S tímto cílem souvisela třetí hypotéza, která se týkala plánování mateřství. V hypotéze se potvrdilo, že ženy, které plánovaly mateřství, lépe přijímají roli matky, než ty, které jej neplánovaly. Čtvrtá hypotéza, která se zabývala snadnější adaptací na roli matky do 30 let, nebyla potvrzena. Bakalářská práce bude prospěšná porodním asistentkám, které pracují s matkami na oddělení šestinedělí, ale také dětským sestrám a lékařům. Naproti tomu také pro gynekologické ambulance, kde chodí ženy na kontrolu po ukončení šestinedělí. Lze se domnívat, že by mohla sloužit jako zdroj informací a mohla by být využita ke studijním účelům pro porodní asistentky a studentky porodní asistence.
Mental Condition of a Woman During Puerperium and her Adaptation to Motherhood
Keywords: matka; partner; porodní asistentka; psychika; role matky; šestinedělí; mother; partner; midwife; psyche; role of mother; puerperium