Postavení hlavní sestry z pohledu zaměstnance v oboru - Lukášová, Věra (Jihočeská univerzita, 2008)
Postavení hlavní sestry z pohledu zaměstnance v oboru Bakalářská práce je zaměřena na postavení hlavní sestry z pohledu sester, a to ve státním a nestátním zdravotnickém zařízení. Cílem práce bylo zjistit, zda sestry mají kontakt se svojí hlavní sestrou, zda jsou informovány o její funkci a porovnat výsledky výzkumu u sester ze státního a nestátního zdravotnického zařízení. Rovněž byly stanoveny hypotézy : H 1 - Sestry mají osobní kontakt s hlavní sestrou minimálně 2x v kalendářním roce, H 2 - Sestry jsou informovány o funkci hlavní sestry a H 3 - Sestry z nemocnice a.s. mají častější kontakt se svojí hlavní sestrou a proto jsou lépe informovány o práci hlavní sestry, než sestry z fakultní nemocnice. Bylo stanoveno třicet výzkumných otázek, které se týkaly postavení hlavní sestry v managementu, její náplně práce. Ke sběru dat byla tedy zvolena metoda kvantitativního výzkumu za účelem dostat od co největšího počtu respondentů co nejvíce informací. Do dotazníku pro respondenty byly zařazeny převážně uzavřené otázky, menší počet polozavřených otázek a jedna otázka, kde se mohli respondenti volně vyjádřit. Výzkum byl proveden u respondentů z Fakultní nemocnice Plzeň a u respondentů ze zdravotnických zařízení a.s. v Plzni a Plzeňském kraji (nemocnice Privamed, Mulačova nemocnice, nemocnice Stod, nemocnice Domažlice). Výsledky výzkumu byly zpracovány ve dvou fázích. V první fázi byly výsledky hodnoceny souhrnně u všech respondentů a ve druhé fázi byly hodnoceny za každou skupinu respondentů zvlášť. Z výzkumu vyplynulo, že sestry mají kontakt se svojí hlavní sestrou a jsou informovány o její funkci. Stejného závěru bylo dosaženo porovnáním výsledků mezi respondenty ze státního a nestátní nemocnice. Hypoteticky lze tedy soudit, že není rozdíl v kontaktu s hlavní sestrou a informovanosti o její funkci u sester ve státní a nestátní organizaci. Cíle výzkumu byly splněny. Co se týče stanovených hypotéz, H 1 a H 2 se potvrdily a nepotvrdila se H 3. Výsledky výzkumu budou se souhlasem hlavní sestry prezentovány na semináři ve fakultní nemocnici v Plzni a v případě zájmu tisku, budou zveřejněny v odborném časopise pro sestry.
Position of the head sister viewed by a medical sttaf member
Keywords: hlavní sestra; management; náměstek pro ošetřovatelskou péči; ošetřovatelský management; ředitel ošetřovatelské péče; vedení sester; head sister; management; nursing management; director of nursing; deputy director of nursing; board of nursing