Znalosti středoškoláků o sexuálně přenosných chorobách - Valášková, Dominika (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je zaměřena na znalosti středoškoláků o sexuálně přenosných chorobách. Práce je členěna na dvě části, a to teoretickou a výzkumnou. Teoretická část obsahuje kapitoly Adolescence, Prevence sexuálně přenosných chorob a v dalších kapitolách je uveden popis vybraných sexuálně přenosných chorob. Ve výzkumné části byl zvolen kvantitativní způsob výzkumného šetření. Sběr dat byl proveden pomocí dotazníků. Dotazník obsahoval otevřené i uzavřené otázky Získaná data byla zpracována pomocí počítačového programu Microsoft Excel. Data byla poté statisticky vyhodnocena pomocí kontingenčních tabulek a chí kvadrát testu. Ze zpracovaných údajů byly vytvořeny grafy, které zobrazují odpovědi dotazovaných. Výzkumný soubor tvořilo 120 studentů středních škol ve věku 18-20 let. Cílem práce bylo zjistit znalosti středoškoláků v oblasti sexuality. Pro výzkumnou část byly stanoveny dvě hypotézy. První hypotéza zněla: Studentky středních škol mají větší znalosti o zásadách bezpečného pohlavního styku než studenti středních škol. Tato hypotéza se ovšem nepotvrdila. Druhá hypotéza zněla: Studentky středních škol mají větší znalosti o sexuálně přenosných chorobách než studenti středních škol. Ani tato hypotéza se nepotvrdila. Výzkumné šetření ukázalo, že studenti středních škol jsou nedostatečně informováni v oblasti sexuálně přenosných chorob a o zásadách, jak se před nimi chránit. Práce odhalila, že je potřeba zvýšit informovanost studentů v problematice sexuálně přenosných chorob. Jejich informovanost by se mohla zvýšit pomocí brožurek a informačních letáků. S tím souvisí i skutečně dodržování osnov a sjednocení osnov pro všechny školy. Navázat na osnovy by mohly přednášky od porodních asistentek. Bakalářská práce může být využita k prezentaci na odborných konferencích.
Knowledge of secondary school students about sexually transmitted diseases
Keywords: Sexualita; student; pohlavně přenosná choroba; edukace; prevence; Sexuality; student; diseases; education; prevention