Psychologie dopravního chování - Zvárová, Marie (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce je zaměřena na psychologii dopravního chování. Zaměřuje se řidiče, kteří zavinili dopravní nehodu a zkoumá, jaký typ lidí je více náchylný k nehodovosti. Hlavním cílem Je průzkum příčin nehodového jednání různých typů řidičů a jejich srovnání dle pohlaví. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy týkající se dopravní psychologie, osobnosti člověka, dále jsou zde popsány různé typy řidičů, jejich způsob řízení a dopravního chování. Praktická část je zaměřena na rizikové řidiče, jejich porovnání dle pohlaví, osobnosti a věku. Dále zkoumá příčiny nehodového jednání.
The psychology of behaviour in transport
Keywords: osobnost řidiče; statistiky nehodovosti; rizikoví řidiči; rozdíly podle pohlavím; personal characteristics of drivers; statistics of accidents; risky drivers; differences by gender