Ústavní výchova jako faktor využívání volného času - Kaiseršotová, Marie (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá využíváním volného času v souvislosti s ústavní výchovou a dopady, které tato výchova přináší, kdy hlavní zřetel je kladen na formování vztahu jedince k volnému času v kontextu rodiny a zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy. Obšírněji je pojednáno o rodinném prostředí, jako přirozeném prostředí výchovy, které může významně podmínit vztah jedince k volnočasovým aktivitám. V závěru práce jsou zmíněny problémy, se kterými se mladí lide po odchodu z ústavního zařízení potýkají, a jež se odráží i v jejich nakládání s volným časem.
Institutional Education as an Element of Spending Leisure Time
Keywords: volný čas; rodina; formování osobnosti; psychická deprivace; ústavní výchova; důsledky ústavní výchovy; leisure time; family; forming of personality; psychic deprivation; institutional education; impacts of the institutional education