Nordische Mythologie und ihr Einfluss auf moderne Autoren - Zámečník, Jan (Jihočeská univerzita, 2023)
Severská mytologie, jakožto i mytologie jiné, se v dějinách moderní kultury promítá jak v širokém spektru uměleckých děl, tak i ve společnosti samotné. Tato bakalářská práce se věnuje především vlivu a projevům severské mytologie ve fantasy literatuře a filmu. Budou zde také analyzovány rozdíly v interpretaci severské mytologie. Důraz je kladen především na příklady jejího zpracování v moderních dílech a na pokusy o její věrohodné vykreslení.
Norse Mythology and its influence on modern authors
Keywords: mýty; severská mytologie; Středozem; Hra o trůny; Marvel; myths; norse mythology; Middle-earth; Game of Thrones; Marvel