Vývoj pozemkových úprav na našem území - Bláhová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem pozemkových úprav na našem území. S pozemkovými úpravami se setkáváme již od starověku až po současnost. Pomocí této bakalářské práce bych chtěla zrekapitulovat zásadní vývojové etapy (období feudalismu, kapitalismu, přes komasaci, pozemkové reformy, období kolektivizace a socializace vesnice, vznik zemědělských družstev, technickohospodářské úpravy až po současnost). Každá z vývojových etap měla odlišnou formu, obsah a také hospodářský a společenský cíl. Poslední kapitolou je snaha porovnat PÚ se zahraničím. V každé zemi jsou pozemkové úpravy odrazem politických, hospodářských, ekonomických a právních poměrů. Jsou nástrojem praktického uskutečňování zemědělské politiky vládnoucích vrstev. Pozemková držba měla pokaždé jiné důvody a způsoby provádění pozemkových úprav.
Development of Land Adjustment in the Czech republic
Keywords: Historie; pozemkové úpravy; pozemkové reformy; pozemková držba; půdní fond; raabizace; scelování; zemědělství.; History; land consolidation; land reforms; land possession; land resources; Raabov system; consolidation; agriculture.