Ženy v současné české politice - Bednářová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce pojednává o minulém i současném postavení žen jak ve společnosti, tak v politice. Dočteme se o historii boje za práva žen ve světovém i českém měřítku.Po sezná mení s historií se podíváme na pojmy jako gender a feminismus a poté se budeme zabývat již hlavní částí práce, a to zastoupením žen v politice. Provedeme průzkum zastoupení žen na všech politických úrovních a analýzu voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu v roce 2010. Ta spočívá v porovnání žen na kandidátních listinách se skutečně zvolenými ženami do tohoto státního orgánu. S těmito volbami souvisí kampaň Věcí veřejných. Pokusíme se zjistit, zda tato kampaň nepodporuje tradiční stereotypy vnímání žen ve společnosti. Zajištění potřebného informačního materiálu bylo provedeno pomocí rozhovorů s aktérkami zmíněné kampaně. Jednoznačný závěr je, že političky (Mgr. Karolína Peak, ThDr. Kateřina Klasnová, Ing. Lenka Andrýsová) nevnímají nafocení billboardu nebo kalendáře jako špatný krok a shodují se, že pro malou neznámou stranu to byl dobrý způsob, jak se zviditelnit.
Women in Nowadays Czech Politics
Keywords: ženy v politice; genderové stereotypy; volby PSP 2010; kampaň Věcí veřejných; Woman in politics; gender stereotypes; elections House of Commons 2010; campaign Public Affairs