Spánková apnoe u srdečního selhání - Meškanová, Martina (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá spánkovou apnoe, srdečním selháním a vztahem mezi těmito onemocněními. Spánková apnoe se klasifikuje jako přítomnost apnoických pauz během spánku, které nastávají během spánku a narušují spánkové fáze. Spánková apnoe je významným rizikovým faktorem srdečního selhání a může mít negativní vliv na prognózu pacienta. Cílem této bakalářské práce je zmapovat informovanost pacientů se srdečním selháním o spánkové apnoi. V teoretické části je náhled do základních informací o této problematice. Jako první jsou popsány poruchy dýchání ve spánku, do kterých patří spánková apnoe. Dalším rozebíraným tématem je samotná spánková apnoe a srdeční selhání. Poslední kapitola práce se zaměřuje na vztah mezi spánkovou apnoí a srdečním selháním. V této kapitole je také popsána role sestry v ošetřovatelské péči a život pacientů s onemocněním. Výzkum byl zpracován kvalitativní metodologie pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Rozhovor byl složen z pěti kategorií a 39 otázek, které byly zaměřeny na zodpovězení výzkumných otázek práce Výzkumný vzorek tvořili pacienti po diagnóze srdečního selhání nejméně jeden rok. Získaná data byla zpracována pomocí metody "tužka a papír" a byla rozdělena do čtyř kategorií pro přehlednost. Výsledkem výzkumu byla zjištěna nedostatečná informovanost pacientů se srdečním selháním o spánkové apnoi. Kvůli nedostatečné informovanosti o spánkové apnoi, neměli pacienti žádné informace o režimových opatřeních, která by měli dodržovat v prevenci vzniku spánkové apnoe.
Sleep apnea in heart failure
Keywords: Spánková apnoe; srdeční selhání; spánková medicína; poruchy dýchání ve spánku; spánek; Sleep apnea; heart failure; sleep medicine; sleep-related breathing disorders; sleep