Význam orální hygieny u dospělých se zaměřením na preventivní opatření vedoucí ke snížení četnosti výskytu onemocnění ústní dutiny. - Káplová, Hana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato předkládaná diplomová práce monitoruje význam orální hygieny u dospělých se zaměřením na preventivní opatření vedoucí ke snížení četnosti výskytu onemocnění ústní dutiny. V teoretické části jsem se zaměřila na vymezení důležitých pojmů ve vztahu k preventivní péči o dutinu ústní, informace týkající se anatomie, fyziologie ústní dutiny, vliv stravy a další problematiku dutiny ústní, mezi které patří zubní kaz a onemocnění dásní. V praktické části jsem se zaměřila pomocí aplikované klinické výzkumné metody a vyšetřovacích zubních indexů API, PBI, CPITN, které nám zhodnotí úroveň stavu orálního zdraví. Dále je předán edukační materiál, který má zajistit potřebnou informovanost v oblasti dentální hygieny, instruktáž správné techniky čištění zubů, využití dalších mezizubních pomůcek. Následné vyhodnocení v grafické části práce vypovídá o úrovni dentálního zdraví. Zároveň jsem si ve své práci ověřila, že u větší části pacientů došlo k zlepšení ústní hygieny, díky edukačnímu programu a tím větší péči o domácí ústní hygienu. Znalosti, péče o dutinu ústní a dentální hygienu jsou důležitým základem pro každého jedince, jež se snaží o zlepšení svého zubního zdraví.
The importance of oral hygiene on adults with the focus on preventive measures resulting in the reduction of oral cavity diseases frequency.
Keywords: orální hygiena; dentální hygiena; dutina ústní; orální zdraví; zubní kaz; gingiva; hygienický index; gingivální index.; oral hygiene; dental hygiene; oral cavity; oral health; tooth cavity; gingiva hygienic index; gingival index.