Nasloucháme dětem - Smékalová, Radka (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se věnuje tématu naslouchání dětem ze strany dospělých. Zajímá se o to, zda dospělí umí vyslyšet potřeby dětí, problematiku blíže zkoumá na jevu zvaném žalování. Uvádí některé možnosti vzájemného naslouchání od narození, jako například bezplenková komunikační metoda, znakování pro nemluvňata, kde se může naslouchání dítěte nastartovat. Zabývá se nasloucháním i v mateřské škole. Seznamuje s potřebami dětí a vývojovými úkoly. Přináší pohled Montessori pedagogiky a nastiňuje komunikaci komunikačními kanály.
Listening to children
Keywords: žalování; komunikace; bezplenková komunikační metoda; znaková řeč; suing; communication; diaperless communication method; sign language