Stigmatizace klientů s depresí - Studnička, Michael (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá stigmatizací klientů s depresí. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je zaměřena na komplexní popis pojmu deprese. Věnuje se příznakům a dopadům deprese na život nemocných a jejich okolí. Dále popisuje stigmatizaci, její druhy a dopady na život duševně nemocných. Následně dochází k propojení poznatků z obou zmíněných kapitol. Empirická část práce představuje kvalitativní výzkum realizovaný prostřednictvím metody polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor obsahoval 5 respondentů ve věku 19-31 let. Práce si klade za cíl popsat vliv stigmatizace na život osob s depresí a zkoumá tři druhy stigmatizace. Veřejnou stigmatizaci, očekávanou stigmatizaci a sebestigmatizaci. Výsledky výzkumu ukázaly, že životy klientů s depresí jsou ovlivněny všemi třemi zmíněnými druhy stigmatizace.
Stigmatization of clients with mental depression
Keywords: deprese; veřejná stigmatizace; očekávaná stigmatizace; sebestigmatizace; stigma; depression; public stigma; perceived stigma; self-stigma; stigma