Podpora autonomie klientů v domovech pro seniory - Šebestová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá podporou autonomie seniorů v domovech pro seniory. Poukazuje na její podstatu, a to především z filosofického a psychologického hlediska. Popisuje, jakými změnami si senior ve stáří prochází a jaký vliv mají na jeho autonomii. Důležité je pochopení, že ne každý vnímá autonomii stejně a o tom pojednává třetí kapitola. Dále se práce soustředí na možnou podporu autonomie seniora v domovech pro seniory, aby byla však vhodně poskytnuta, je zapotřebí porozumět tomu, jak se senior adaptuje na své stáří. Dohromady pak zjištěné skutečnosti, podtrhují důležitost podpory seniorovy autonomie.
Support of client's autonomy in homes for the elderly
Keywords: Autonomie; svobodné rozhodování; senior; změny ve stáří; konflikt kontroly a pomoci; hledání smyslu života; adaptace na stáří; podpora autonomie; domov pro seniory.; Autonomy; free decision-making; senior; changes in old age; conflict of control and help; search for the meaning of life; adaptation to old age; autonomy support; home for the elderly.