Výtvarné činnosti a tvoření v přírodním prostředí s předškolními dětmi - Kintzlová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá výtvarnými a tvořivými činnostimi s předškolními dětmi při pobytu v přírodě. Hlavním cílem je vytvoření praktického zásobníku tvořivých činností s využitím přírodního materiálu. Práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou vývoje dítěte předškolního věku, vztahem dítěte k přírodě, environmentální výchovou předškolních dětí a dále je uveden přehled základních výtvarných technik, výtvarných technik s přírodními materiály a druhy přírodního materiálu. V praktické části jsou navrženy výtvarné a tvořivé činnosti, seřazené do zásobníku dle jednotlivých ročních období a následuje realizace a zhodnocení konkrétních vybraných aktivit s dětmi v mateřské škole. Praktická část je doplněna dotazníkovým šetřením, týkajícím se pobytu rodičů s dětmi v přírodě.
Art activities and creativity in the outdoors with preschool children
Keywords: přírodní materiál; výtvarné činnosti; dítě a příroda; tvoření v přírodě; natural materials; art activities; child and nature; outdoor creativity