Životní styl ženy v těhotenství - Volfová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce je zaměřená na informovanost těhotných žen v oblasti zdravého životního stylu. V teoretické části jsou popsány jednotlivé složky zdravého životního stylu a jejich problematika. Dále je popsána péče porodní asistentky a její edukace v jednotlivých oblastech zdravého životního stylu. Pro výzkumné šetření byla využita kvalitativní metoda. Sběr dat byl uskutečněn pomocí polostrukturovaných rozhovorů s těhotnými ženami, které docházely do těhotenské poradny. Výběrový vzorek byl vybrán z těhotných žen, které se chtěly podílet na výzkumu bakalářské práce. Výzkum probíhal na přelomu měsíce února a března v roce 2018. Rozhovory se ženami byly provedeny anonymně se zájmem o zachování soukromí a po jejich souhlasu nahrány na diktafon. Získané rozhovory byly pečlivě přepsány, analyzovány a kódovány metodou "tužka papír". Rozhovor se skládal z 11 otázek, které byly dle potřeby doplněny o podotázky. Odpovědi byly rozčleněny do jednotlivých kategorií a následně podkategorií. Výzkumný soubor tvořilo 7 těhotných žen od 23 do 42 let věku. Pro tuto bakalářskou práci byl stanoven jeden cíl. Cílem bylo zjistit informovanost žen v oblasti zdravého životního stylu v období těhotenství. Na základě tohoto cíle byly stanoveny dvě výzkumné otázky. První výzkumná otázka se zabývala tím, jak se změnily stravovací návyky žen v těhotenství. Z šetření vyplynulo, že téměř všechny ženy se v období těhotenství snažily o zlepšení svých stravovacích návyků. Respondentky často uváděly, že jedly lehké, zdravé pokrmy a také zařadily do jídelníčku mnohem více ovoce a zeleniny. Zároveň jedly pravidelně a zajímaly se o to, odkud potraviny pocházejí. Respondentky také uváděly potraviny, které se snažily ve svém jídelníčku eliminovat. Patřily mezi ně smažená, tučná jídla a sladké či slané pochutiny. Ačkoli si byly respondentky vědomy nevhodností těchto potravin, některé z nich se svěřily, že díky těhotenským chutím občas něco takového snědly. Co se týče pitného režimu, výzkumné šetření ukázalo, že si všechny ženy myslí, že by měly zvýšit svůj příjem tekutin. Ženy pily nejčastěji vodu, čaj nebo ovocný džus. Stejně tak jako tomu bylo u potravin, také některým tekutinám se ženy snažily vyhnout. Dle všech respondentek je nevhodná káva, dále také uváděly nápoje jako Coca-Cola nebo Kofola. Jedna respondentka však zmínila, že Coca-Cola pro ni byla velkým pomocníkem v prvním trimestru při těhotenské nevolnosti. Pouze tři ženy uvedly, že své stravovací návyky neměnily. Jedna z nich byla toho názoru, že měla správné stravovací návyky již před otěhotněním. Dvě další respondentky své těhotenství neplánovaly, a proto se na změnu stravování nijak nezaměřily. Druhá výzkumná otázka zjišťovala, jakým způsobem ženy získávají informace o správném životním stylu. Z výzkumného šetření vyplynulo, že šest ze sedmi respondentek získávají informace pomocí internetu. Tři respondentky uvedly jako zdroj ostatní maminky nebo kamarádky a pouze dvě respondentky odpověděly, že některé informace získaly od porodních asistentek na předporodních kurzech. Z toho vyplývá, že žádná respondentka nevyhledávala informace o zdravém životním stylu v těhotenství od porodní asistentky v rámci prenatální péče v ordinaci u gynekologa. Informace a poznatky získané při zpracování bakalářské práce mohou být pomocným materiálem pro porodní asistentky v rámci edukace těhotných žen o zdravém životním stylu v těhotenství. Výstupem bakalářské práce je informativní letáček zaměřený na dodržování zásad správného životního stylu v těhotenství.
The lifestyle of pregnancy women
Keywords: těhotenství; těhotná žena; životní styl; pregnancy; pregnant women; the lifestyle