Inovativní přístupy k výuce moderních dějin na ZŠ s využitím orální historie - Marešová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá inovativními přístupy a metodami výuky moderních dějin na 2. stupni ZŠ. V teoretické části autorka nejprve přibližuje problematiku výuky moderních dějin a analyzuje její stav na českých školách. Následně se zaměřuje na prozkoumání možnosti využití metody orální historie (zejména formou vyprávění příběhu pamětníkem, či rozhovorem s ním) či heuristických metod při výuce dějin 2. poloviny 20. století, a dále také na možnosti zapojení audiovizuálních technik (fotografie, video, dokumentární film). Praktická část vychází z kvalitativního výzkumu zaměřeného na práci skupiny žáků zapojených do projektu Příběhy našich sousedů neziskové organizace Post Bellum. Žáci se v rámci projektu seznamují s životními osudy pamětníků ze svého blízkého okolí, poté dohledávají k těmto životním příběhům historické materiály, jež následně zpracovávají (např. formou psané reportáže či videodokumentu) ve finální výstup, který veřejně prezentují. Autorka ve svém výzkumu kombinuje techniku zúčastněného pozorování práce žáků a rozhovorů s nimi, přičemž se zaměřuje zejména na to, zda a jaký vliv má účast v projektu na samotné žáky.
The Inovative Approaches to Modern History Teaching with the Usage of the Oral History Method at Czech Primary Schools
Keywords: Orální historie; základní škola; rozhovor s pamětníkem; heuristické metody ve výuce; moderní historie; výuka moderních dějin; inovativní přístupy k výuce; Post Bellum; projekt Příběhy našich sousedů; Oral history; primary school; interview with a witness; heuristic methods in teaching; modern history; teaching of modern history; innovative approaches to teaching; organization Post Bellum; "Příběhy našich sousedů" (Stories of our neighbours) project