Vliv anestetik na parmu obecnou - Řežábek, Josef (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce bylo posoudit vliv čtyř nejpoužívanějších anestetik v evropské akvakultuře, a to MS 222, hřebíčkového oleje, 2-phenoxyethanolu a Propiscinu na parmu obecnou (Barbus barbus). Vliv anestetik byl posuzován pomocí hematologického profilu krve, biomarkeru oxidativního stresu a antioxidačních enzymů. Dílčím cílem této práce bylo přispět k rozšíření poznatků o bezpečnosti testovaných anestetik a výběr bezpečného anestetika pro parmu obecnou. Parmy obecné byly podrobeny 10 minutové anestesii s MS 222 (v doporučené koncentraci 100 mg×l-1), hřebíčkovému oleji (v doporučené koncentraci 33 mg×l-1), 2-phenoxyethanolu (v doporučené koncentraci 0,4 ml×l-1) a Propiscinu (v doporučené koncentraci 1 ml×l-1). Vliv anestetik byl hodnocen ihned po desetiminutové anestesii a 24 hodin po anestesii. Anestesie s MS 222, hřebíčkovým olejem, 2-phenoxyethanolem a Propiscinem neměla signifikantní vliv na hematologické ukazatele, hladinu oxidativního stresu (TBARS) a aktivitu glutathionreduktázy v tkáních parmy obecné. Statisticky významné zvýšení aktivity katalázy ve svalu parmy obecné bylo zjištěno 24 hodin po anestesii všech testovaných anestetik ve srovnání s kontrolní skupinou. Změny aktivity superoxiddismutázy byly zjištěny ve všech experimentálních skupinách (po 10 minutové anestesii a i 24 hodin po anestesii). Výsledky dále ukazují, že antioxidační systémy parmy jsou silně alternovány anestetikem Propiscin, a jen nepatrně alternovány anestetiky MS 222, hřebíčkovým olejem a 2-phenoxyethanolem. Na základě výsledků této studie, lze doporučit pro anestesii parmy obecné anestetika hřebíčkový olej a 2-phenoxyethanol jako alternativu náhrady za anestetikum MS 222.
Effects of anaesthetics on barbel
Keywords: anestetika; hřebíčkový olej; MS 222; 2-phenoxyethanol; Propiscin; anaesthetics; clove oil; MS 222; 2-phenoxyethanol; Propiscin