Možnosti fyzioterapie u pacientů s postdysplastickou koxartrózou - Král, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce pojednává o možnostech ovlivnění zdravotního stavu u pacientů s konzervativně řešenou posdysplastickou koxartrózou pomocí fyzioterapie a uchování jejich nejvyšší možné kvality života Teoretická část zahrnuje popis anatomie kyčelního kloubu včetně popisu okolního svalstva a jeho funkce, které se na kineziologii kyčelního kloubu podílejí, dále je podrobněji rozepsána celková kineziologie spolu s biomechanikou Další součást teoretické části je popis fyziologického vývoje kyčelního kloubu a zároveň také popisuje podstatu vzniku dysplazie. Dále se tato část věnuje tématice artróz, a zvláště pak artrózách kyčelního kloubu, vzniklých následkem dysplazie. Na tuto kapitolu pak přímo navazuje kapitola, která pojednává o možnostech fyzioterapeutických řešení tohoto problému. Závěrem teoretické části je popis operačních řešení a jejich indikace. Cílem teoretické části bylo shrnout do uceleného souboru informace o kineziologii kyčelního kloubu a možných následcích při narušení její fyziologie. Dále pak bylo za cíl podat souhrnné informace o fyzioterapeutických přístupech i jiných možnostech řešení této problematiky. Tyto informace se dají použít jako podrobnější informační materiál pro pacienty, či jako pomocný materiál pro fyzioterapeuty. Praktická část byla zrealizována za pomocí kvalitativního výzkumu, z nějž získaná data byla zpracována ve formě jednotlivých kazuistik, které obsahují jak vstupní, tak výstupní kineziologické vyšetření, průběh terapií a dlouhodobý a krátkodobý terapeutický plán. Výzkumu se účastnili tři pacienti, u kterých byla diagnostikována postdysplastická koxartróza. U všech testovaných probandů došlo k jistému druhu ovlivnění funkčních patologických změn. Došlo k zmírnění pozátěžových a klidových bolestí. Terapie také přinesla pozitivní změny u stabilizace kyčelního kloubu a zvýšení aktivace HSSP. Celkově došlo ke zlepšení adheze měkkých tkání a snížení bolesti produkovaných reflexními změnami tkání. U dvou pacientů také došlo k lehkému zlepšení stereotypu chůze a celkové postury. Jedním z výsledků také bylo protažení a lehkému posílení určitých svalů a svalových skupin.
Possibilities of physiotherapy for patients with postdysplastic coxarthrosis
Keywords: dysplazie; artróza; bolest kyčelního kloubu; konzervativní řešení; fyzioterapeutické metody; ontogeneze; kineziologie kyčelního kloubu; dysplasia; osteoarthritis; hip pain; conservative solution; physiotherapeutic methods;ontogenesis; kinesiology of the hip joint