Pražský lingvistický kroužek a jeho vliv na současnou lingvistiku. - Vokáčová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Teoretická část mé práce se věnuje charakteristice Pražského lingvistického kroužku, jeho vývojovým etapám, členům a členství a tezím. Dále se zaměřuje na dvě významné teoretické koncepce: aktuální členění větné a klasifikaci jazykových funkcí podle Romana Jakobsona. Jakobsonova klasifikace jazykových funkcí a její aplikace na text spolu s jeho kvalitativní analýzou jsou předmětem zkoumání praktické části mé bakalářské práce.
Prague Linguistic Circle and its Influence on Modern Linguistics
Keywords: Pražský lingvistický kroužek; PLK; Pražská škola; Roman Jakobson; jazykové funkce; teze Pražského lingvistického kroužku; funkcionalismus; strukturalismus; Prague Linguistic Cirle; PLK; Prague School; Roman Jakobson; functions of language; poetic function; theses; theses of the Prague Linguistics Circle; functionalism; structuralism