ANALÝZA PODNIKU POMOCÍ METOD ČASOVÝCH ŘAD A FINANČNÍ ANALÝZY - Kúnová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem mé bakalářské práce BYLO analyzovat firmu Profi - Service, s.r.o., kterou jsem si pro svou bakalářskou práci vybrala. Práci jsem rozdělila do dvou částí. V první části jsem se zaměřila na analýzu časové řady vývoj zisku. Nejdříve jsem popsala chování této řady a následně modelovala podle různých modelů. Jako první jsem se zaměřila na model konstatní sezónnosti se schodovitým trendem. Poté jsem vytvořila model regresní sezónnosti. V závěru první části jsem provedla spektrální analýzu. Na základě získaných modelů jsem se snažila o predikci budoucího vývoje zisku. Pro výpočty některých hodnot jsem použila program Statistika. V druhé části jsem se zaměřila na finanční analýzu nejen firmy Profi - Service, s.r.o., ale pro porovnání jsem udělala i finanční analýzu firmy Uniclean, s.r.o. Výsledné hodnoty ukazatelů jse srovnala s odvětvovými průměry. Nejdříve jsem začala klasickými poměrovými ukazateli, poté jsem pokračovala analýzou fondů a na závěr jsem udělala pyramidální rozklad ukazatele rentability vlastního kapitálu.
ANALYSIS OF THE COMPANY USING TIME SERIES METHODS AND FINANCIAL ANALYSIS
Keywords: časové řady; dekompozice časových řad; trend; sezónnost; model konstantní sezónnosti se schodovitým trendem; spektrální analýza; predikce; finanční analýza; poměrové ukazatele; analýza fondů; pyramidální rozklad; time series; decomposition of time series; trend; seasonality; small-trend method; spectral analysis; prediction; financial analysis; evaluative indicators; analysis of funds; pyramidal decomposition