Analýza užitkovosti pižmovky - Bláhová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Analýza užitkovosti pižmovky byla provedena na základě výkrmového testu, který byl uskutečněn v podniku Mezinárodní testování drůbeže, s.p. v Ústrašicích. Kachny (300 ks) byly vykrmovány do věku 70 dní a kačeři (200 ks) do věku 84 dní. Hmotnost kachen i kačerů byla 1. den věku 50,2 g. Ve 21. dnech vážily kachny 595 g a kačeři 621 g (rozdíl 126 g). Ve 49. dnech věku byla hmotnost kachen 1 802 g a kačerů 2 578 g (rozdíl 902 g). V 70 dnech byla hmotnost kachen 2 328 g a v 84 dnech byla hmotnost kačerů 4 424 g. Průměrný denní přírůstek byl u kachen 37,7 g a u kačerů 58,8 g (rozdíl 20,3 g). Spotřeba krmiva na 1 kg přírůstku byla u kachen 3 120 g a u kačerů 2 970 g (rozdíl 150 g). V průběhu testu uhynula pouze 1 kachna, a to 55. den výkrmu z důvodu nemoci pohybového aparátu. K jatečnému rozboru bylo vybráno 20 kachen a 20 kačerů. Podíl abdominálního tuku byl u kachen 2,8 % a u kačerů byl 2,1 %. Jatečná výtěžnost byla u kachen 73,8 % a u kačerů 73,0 %. Hmotnost jatečně upraveného trupu byla zjištěna u kachen 1 918 g a u kačerů 3 462 g (rozdíl 1 544 g, P < 0,001). Hmotnost prsní svaloviny s kůží byla u kachen 581 g a u kačerů 1 046 g (rozdíl 465 g, P < 0,01). Hmotnost stehenní svaloviny s kůží byla u kachen 359 g a u kačerů 654 g (rozdíl 295 g, P < 0,001).
Analysis of yield of Muscovy duck
Keywords: pižmovka; růst; výkrmnost; jatečná užitkovost; Muscovy duck; growth; fattening; slaughter yield