Fundamentální analýza a její využití při investování na trhu cenných papírů - Zabloudil, Jakub (Jihočeská univerzita, 2014)
Fundamentální analýza je metoda analýzy ceny cenných papírů, která zahrnuje všechny podstatné vlivy. Cílem práce bylo zpracovat fundamentální analýzu pro vybraný akciový titul, porovnat vnitřní hodnotu akcie s tržní cenou a stanovit investiční doporučení pro potencionální investory. Společností, jejíž akcie jsou analyzovány, je ČEZ. První část popisuje nejdůležitější teoretické poznatky, které jsou nutné pro úspěšné provedení práce. Praktická část je rozdělena na dvě části. První se soustředí na výpočet tří vstupních veličin, které jsou potřebné pro další postup. Těmito vstupními veličinami jsou požadovaná výnosová míra, míra růstu dividend a míra růstu cash flow. Druhá část se zabývá výpočtem vnitřní hodnoty vybrané akcie. K tomu byly použity čtyři metody stanovení vnitřní hodnoty. Jsou to jednostupňový dividendový diskontní model s očekávanou nekonečnou dobou držby, cash flow model Free Cash Flow to Equity, historický model P/S a historický model P/D. Výsledek těchto vybraných metod byl stejný. Vnitřní hodnota je vyšší než porovnávaná tržní cena, tudíž akcie je na trhu podhodnocena. To vede k jednoznačnému investičnímu doporučení, aby investoři tyto akcie koupili.
Fundamental analysis and its application on stock market
Keywords: Fundamentální analýza; cenné papíry; vstupní veličiny; vnitřní hodnota; Fundamental analysis; securities; input quantities; intrinsic value