Vliv fyzioterapie na rozvoj jemné motoriky ruky u pacientů s revmatoidní artritidou - Machyniaková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se věnuje především popisu revmatoidní artritidy a fyzioterapeutickým možnostem rozvoje jemné motoriky rukou. Prvním cílem bylo popsání soudobých možností fyzioterapie u pacientů s revmatoidní artritidou, které byly vhodně aplikovány na základě jednotlivých kineziologických rozborů. Druhý cíl se věnoval sestavení efektivní cvičební jednotky pro rozvoj jemné motoriky v oblasti rukou, a to na základě objektivních a subjektivních informací získaných od probandů v době výzkumu. Tato práce je rozdělena na dvě části. V první, teoretické, části jsem popsala samotné onemocnění, epidemiologii, etiopatogenezi, klinický obraz, základní vyšetření spolu s diagnostikou a známé druhy terapie. V závěrečné části jsem také stručně popsala anatomii a kineziologii pletence horní končetiny. Druhou, praktickou, část jsem zpracovala formou kvalitativního výzkumu. Výzkumný vzorek byl vytvořen z jednoho muže a dvou žen ve věku 79 až 89 let. U všech probandů jsem provedla vstupní kineziologický rozbor, zhodnocení úchopu a otestovala je podle Jebsen - Taylor testu. Na základě zjištěných informací jsem stanovila krátkodobé cíle a zvolila vhodné fyzioterapeutické metody k jejich dosažení. Výzkum pro praktickou část probíhal po dobu 3 měsíců. Během této doby jsem jednou týdně pacienty navštěvovala a dle potřeby upravovala terapii. Na závěr jsem provedla výstupní kineziologický rozbor, jehož výsledky jsem porovnala se vstupním kineziologickým rozborem a provedla vyhodnocení. Probandům bylo doporučeno pokračovat v terapii, a to plněním cílů z dlouhodobého rehabilitačního plánu. Ze zjištěných informací vyplývá, že pravidelná terapie s vhodným cvičením má pozitivní vliv zejména na zvýšení pohybu ramenních kloubů, zlepšení manipulační schopnosti ruky, zmírnění bolestí i pozitivní vliv na psychiku probandů. Tato práce může být využita jako edukační materiál pro zdravotníky, studenty zdravotnických oborů, širokou veřejnost, ale především pro nemocné či jejich blízké.
The effect of physiotherapy on the development of precisely hand motor in patients with rheumatoid arthritis
Keywords: Revmatoidní artritida; fyzioterapie; jemná motorika; úchop; Rheumatoid arthritis; physiotherapy; precisely hand motoring; grip