Vývoj ukazatelů spotřebních daní ve státech Evropské unie - Uhlířová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Předmětem práce je zkoumání vývoje ukazatelů spotřebních daní ve dvaceti sedmi členských státech Evropské unie (bez Chorvatska z důvodu absence dat). Zvolené období pro samotnou analýzu je rok 2004 - 2016. Hlavním cílem práce je vymezit skupiny členských států EU dle významu a podobnosti s ohledem na spotřební daně. S tímto hlavním cílem je spojena další důležitá myšlenka práce a to, zda se ukazatele spotřebních daní vlivem harmonizačních procesů přibližují a dochází tak ke sbližování i jednotlivých členských států. Pro dosažení hlavního cíle práce byla použita shluková analýza. Data, se kterými je v této analýze pracováno, jsou získána z databází Eurostatu a Evropské komise. Výsledky shlukové analýzy umožňují rozřadit členské státy do čtyř nejvíce ustálených skupin. Skupina severských států Evropy, skupina okrajových států, státy NMS-12 schopny přiblížit se státům EU-15, ostatní státy NMS-12. Výsledky shlukové analýzy dále dokazují, že původní a nové členské státy, které vstoupily do EU právě v roce 2004 a později, se stále v oblasti spotřebních daní odlišují. Odlišnosti, které existují i přes přísnou harmonizaci jednotlivých daňových systémů, zejména harmonizaci sazeb spotřebních daní, mohou být způsobeny zejména historickými kořeny jednotlivých zemí, ale i ekonomickou a politickou situací.
Development of indicators on excise taxes in EU countries
Keywords: nepřímé daně; spotřební daně; Evropská unie; shluková analýza; indirect taxes; excise duty; European Union; cluster analysis