Využití ArcMapu pro zpracování kartografického díla - Štefl, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
V dnešních dobách nám v téměř každé činnosti asistují počítače. Počítače nám pomáhají zpracovávat a uchovávat data a umožňují nám i jejich organizaci. Vzhledem k tomu, že pro počítače je dnes vyvinuta řada specializovaných softwarů pro určité okruhy práce, tak lze najít i speciální softwary pro práci v kartografii a tvorbu map. Mezi ně se řadí i geografické informační systémy (GIS), jejichž příkladem je právě ArcMap. V této práci jsou shrnuty možnosti programu ArcMap pro práci v kartografii. Jedná se především o připojení ortofotomapy a její digitalizaci, georeferencování a následnou digitalizaci rastrové mapy uložené v počítači, metody zobrazení výškopisu (vrstevnice, rastr, TIN), generalizační nástroje, tvorbu a editaci mapových značek, tvorbu tematických map a druhy výstupů z ArcMapu.
Using ArcMap for processing cartographic work
Keywords: ArcMap; kartografie; ArcMap; cartography