Aktivní a pasivní politika zaměstnanosti - Fialová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2008)
Jedním ze základních cílů hospodářské a sociální politiky státu je dosažení plné zaměstnanosti, tzn. dosažení rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou po pracovních silách, produktivní využití zdrojů pracovních sil a zabezpečení práva občanů na zaměstnání. Hlavní role politiky zaměstnanosti ve vztahu k nezaměstnaným je financovat a vytvářet projekty na pomoc rizikovým kategoriím, skupinám a nejvíce postiženým oblastem.Politika zaměstnanosti může pouze podpořit či doladit vývoj na trhu práce, ale nemůže ho zásadním způsobem modifikovat. Zabezpečuje ji Ministerstvo práce a sociálních věcí a územní orgány práce, tj. úřady práce.Prostředky na státní politiku zaměstnanosti lze obecně rozdělit na prostředky pasivní politiky zaměstnanosti, které představují především příspěvek uchazečům o zaměstnání a prostředky na aktivní politiku zaměstnanosti.
Active and pasive employment policy
Keywords: aktivní a pasivní politika zaměstnanosti; nástroje politiky zaměstnanosti; zaměstnanost; nezaměstnanost; trh práce; passive and active labour policy; supply and demand; Ministry of labour and social matters; Bureau of Labor