Role seniora v rodině 21. století - Hofbauerová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Rodina představuje pro každého člověka bez rozdílu věku zázemí a jistotu. Ve stáří znamená dobře fungující rodina záruku pomoci psychické, fyzické i hmotné. Rodina navíc rozvíjí aktivity seniorů, poskytuje jim celou řadu možností a tím také posiluje jejich roli i ve společnosti. Jedním z negativních společenských rysů je vnímání starší generace jako nepotřebné a nesamostatné komunity. Určitým způsobem se toto pro seniory negativní společenské klima může promítat do role, kterou v rodině mají. Teoretická část práce se zabývá stářím a jeho rozdělením, negativním chováním vůči seniorům, rodinou jako institucí a rolí seniorů v rodině. Respondenty byli senioři a členové jejich rodin. Práce byla realizována formou kvalitativně kvantitativního sběru dat. V rámci kvalitativní části měla za úkol zjistit, jak charakterizují senioři svoji roli v rodině a zda jsou s ní spokojeni. Cílem kvantitativního výzkumu bylo zjistit, zda se shodují názory ostatních členů rodiny s názory seniorů v otázkách role seniorů v rodině. Obou cílů bylo dosaženo. Závěry výzkumu reflektují, jak senioři vnímají svoji roli v rodině a jak je jejich role vnímána ostatními členy rodiny. Mohou tak napomoci zdravotně sociálním pracovníkům, a nejen jim, pochopit důležitost a význam rodinného zázemí a naučit je, jak posilovat a pozitivně ovlivňovat roli seniorů v rodině.
Role of a senior in a family of the 21 century.
Keywords: senior; rodina; role; společnost; senior; family; role; society