Fyzické tresty ve výchově dětí - Stanislavová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se věnuje problematice fyzického trestání ve výchově dětí. Cílem práce je zmapovat zkušenosti a názory rodičů na užívání fyzických trestů ve výchově dětí. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. První část práce je zaměřena na teoretická východiska týkající se výchovy, jejích stylů, výchovných prostředků a také fyzických trestů s diskuzí o jejich používání. V poslední části teoretické práce jsou zmíněna práva dětí. Praktická část je realizována formou dotazníkového šetření, jehož hlavním cílem bylo zjistit názory rodičů předškolních dětí na používání fyzických trestů v rodině, jejich dětských zkušeností z původní rodiny a také, zda jsou rodiče pro schválení zákona, který by zakazoval používání fyzických trestů. Ukázalo se, že oproti svým zkušenostem z dětství 15,7 % respondentů od tohoto výchovného prostředku upustilo. Rodiče se více přiklání k demokratické výchově, kde dochází k vyvážené kombinaci liberálního výchovného stylu s autokratickým. S případným zákazem užívání fyzických trestů souhlasí jen ti, kteří již nyní své dítě fyzicky netrestají.
Corporal punishment in child's upbringing
Keywords: výchova; výchovné prostředky; fyzické tresty; education; educational resources; corporal punishment