Volný čas jako hodnota u vysokoškolských studentů - Václavíčková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá hodnotovou orientací volného času současných vysokoškolských studentů. Teoretická část práce se skládá ze tří základních kapitol - hodnoty, volný čas, adolescence/mladší dospělost. V kapitolách jsou vymezeny základní pojmy k pochopení životních hodnot a faktorů ovlivňujících tyto hodnoty. Dále se práce zabývá definicí volného času, funkcí volného času z různých pohledů. Práce rovněž popisuje psychický a z části i fyzický vývoj adolescenta a jedince v mladší dospělosti, tedy období, ve kterých se nachází vysokoškolský student. Praktická část se zabývá vyhodnocením dotazníku. Získaná data z dotazníku jsou srovnána z části podle tenderu, z části podle fakulty. Dotazník vyplňovali studenti Jihočeské univerzity. V dotazníku byly zjišťovány aktivity studentů ve volném čase a jejich priorit, co se volného času týče. Výsledky jsou shrnuty v závěru práce.
Leisure time as a value for university students
Keywords: student; hodnota; hodnota volného času; hodnotový žebříček; funkce volného času; student; leisure time; the value of leisure time; value systems; the fiction of leisure time