Význam volného času pro příslušníka AČR na základně HKIA v Kábulu - Perná, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce s názvem Význam volného času pro příslušníka AČR na základně HKIA v Kábulu je zaměřena na specifika volného času v rámci 20. úkolového uskupení zahraniční operace Resolute Support z pohledu vojáka AČR a jeho subjektivní sedimentovanou zkušenost s volným časem v rámci výkonu této operace. Cílem diplomové práce je hlubší porozumění významu volného času a jeho působení v rámci základny, funkcím, proměnám a vývoji pod tíhou výrazných omezení a nově nabytých intenzivních zkušeností. V přehledové části se věnuje volnému času, popisuje prostředí a specifika obtíží se kterými je nutné se v průběhu mise vyrovnávat. Dále věnuje pozornost oblasti adaptace v návaznosti na fáze zahraniční operace a v závěru předkládá historické souvislosti a základní informace o misi Resolute Support, které jsou významné pro komplexní pochopení pozice příslušníka AČR na této zahraniční operaci. Výzkumná část analyzuje kvalitativním způsobem polostrukturované hloubkové rozhovory, které byly zvoleny jako nejvhodnější metoda vzhledem k cílům výzkumu, bezpečnostním i místním omezením. Výsledky výzkumu byly shrnuty do hlavních oblastí. Základní oblast se týká subjektivního významu volného času na základně a jeho vývoji i proměnám pod vlivem traumatických událostí. Zároveň uceluje specifika a omezení ve volném čase. Dále popisuje funkce, které volný čas na základně naplňuje a uceluje obraz vztahů volného času a stresu i každodenních drobných těžkostí, ale také líčí působení volného času na práci a celkový život na základně včetně vztahů.
Meaning of the free time for Czech Republic soldiers deployed at HKIA base
Keywords: armáda české republiky; příslušník české armády; volný čas; zahraniční operace; Afghánistán; Resolute Support; czech army; Czech Republic soldiers; free time; leisure; Resolute Support Mission; Afghanistan; Czech Task Force