Rozvoj empatie jako cíl výchovy a vzdělávání - Nováčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce představuje empatii jako jeden z cílů výchovy a vzdělávání. Vymezuje termíny emoce a emoční inteligence. Dále seznamuje s pojmem výchova ve volném čase, její charakteristikou, cíli, a metodami. Zabývá se možnostmi rozvoje empatie ve výchově ve volném čase. Popisuje také cíle předškolního a základního vzdělávání. V kapitole věnované empatii se zabývá historickým vývojem pojmu, vývojovými předpoklady empatie a souvislostmi s morálním vědomím. V poslední kapitole popisuje některé z faktorů, které rozvíjejí empatické chování.
Development of empathy like the aim of education and behavior
Keywords: empatie; emoce; emoční inteligence; pedagogika volného času; výchova ve volném čase; výchova; vzdělávání; edukace.; empathy; emotion; emotional intelligence; pedagogy of free time; education in the free time; education; learning.