Ověření vlivu speciálních cvičení ve fyzioterapeutických centrech v Jihlavě - Polák, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2011)
Bolest zad je jedním z nejrozšířenějších onemocnění na celém světě. Tato práce je zaměřena na speciální cvičení a léčebné metody pro jedince s bolestí v oblasti zad. V první části je popsán pohybový aparát, funkce svalů a použité metody a cviky na odstranění bolesti ve fyzioterapii. K výzkumu, byly vybrány fyzioterapeutická centra a osloveny osoby s problémy se zády. Podstatou výzkumu bylo měření kloubního rozsahu pohybu, odstranění svalových dysbalancí a vysvětlení speciálních cviků jedincům na protažení zkrácených a posílení ochablých svalů v dané oblasti. Měření probíhalo ve dvou fázích, vstupní a výstupní měření a úkolem bylo zjištění vlivu cvičení a stanovených léčebných metod na odstranění nebo zmírnění svalových dysbalancí a bolesti zad. Výzkum probíhal ve třech fyzioterapeutických a rehabilitačních zařízeních v Jihlavě.
Verification of Special Exercises in the Physiotherapy Facilities in Jihlava
Keywords: Bolest zad; fyzioterapie; vertebrogenní poruchy; posturální a fázické svaly; svalová dysbalance; Back pain; physiotherapy; vertebral disorders; postural and phasic muscles; muscle imbalance