Možnosti volnočasových aktivit dětí a mládeže na Prachaticku - Ambrůzová, Monika (Jihočeská univerzita, 2013)
Volný čas je chápán jako forma relaxace a odpočinku, rozvíjení zálib a zájmů. Mládež však svůj volný čas často chápe pouze jako dobu, kdy nejsou pod kontrolou dospělého člověka, který náplň jejich volného času usměrňuje a naplňuje. Způsob, jakým dnešní mládež tráví svůj volný čas, je často předmětem kritiky péče společnosti o mládež. Setkáváme se s názory, že buď mládež přetěžujeme množstvím úkolů souvisejících se vzděláním, nebo že zmizeli dřívější běžné povinnosti a tím pádem mají děti mnoho času, který nedokážou efektivně využít. Díky tomu dochází k trávení volného času patologickým způsobem. Děti záměrně nedochází na školní výuku, experimentují s návykovými látkami, uchylují se ke krádežím a agresivnímu chování, ztrácejí motivaci a sebekontrolu. Funkce rodiny, jakožto primární výchovné instituce v tomto směru, selhává. V Prachaticích jsou možnosti využití volného času prostřednictvím sportovního areálu Tatran, divadla, Domu dětí a mládeže Prachatice, Kulturního a informačního centra Prachatice, o.s. Krebul, Portus Prachatice, jednotlivé kroužky na základních školách atd. V teoretické části práce nejprve objasňuji pojem volný čas. Nastíním jeho funkce, formy a činitele, které ho ovlivňují, jako je škola, rodina, vliv médií a parta. Dále se zaměřuji na objasnění důležitých pojmů jako je dítě, mládež a adolescence. Popíši možnosti využití volného času na Prachaticku. Charakterizuji orgán sociálně právní ochrany dětí, nestátní neziskové organizace a představím jednotlivé organizace v Prachaticích. Na závěr teoretické části charakterizuji město Prachatice. Cílem výzkumné části práce je popsat názory sociálních pracovníků a pracovnic na trávení volného času současných dětí a mládeže s ohledem na konkrétní situaci na Prachaticku. Jako dílčí cíl jsem si stanovila zjistit možnosti volnočasových aktivit dětí a mládeže na Prachaticku. Jako výzkumné otázky jsem si položila jaké jsou možnosti trávení volného času pro děti a mládež na Prachaticku? Jaké názory na možnosti trávení volného času dětí a mládeže mají sociální pracovníci a pracovnice na Prachaticku? Pro zrealizování těchto cílů a zodpovězení výzkumných otázek jsem použila kvalitativní výzkumnou strategii. Jako metodu jsem využila dotazování technikou polořízeného rozhovoru a SWOT analýzu. Mými respondenty se stali pracovníci a pracovnice orgánu sociálně právní ochrany dětí a konkrétních neziskových organizací působících v Prachaticích. Celkový počet respondentů je tedy deset. V mém výzkumu jsem došla k takovému závěru, že na Prachaticku je dostatek možností jak trávit volný čas pro děti, avšak pro mládež těchto příležitostí již tolik není. Prachatice nabízí dvě nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, kino Národka, možnosti sportovní využití na sportovním areále Tatran, Dům dětí a mládeže, Základní uměleckou školu, divadlo a další. Na své si přijdou i děti ze sociálně slabých rodin s nízkým příjmem, protože mnoho aktivit je zde bezplatných. Záleží tedy spíše na dětech, zda si budou chtít z těchto aktivit vybrat a hlavně na jejich rodičích, jestli je v jejich zájmu budou podporovat a půjdou jim příkladem. V tom si myslím, že je největší problém. Městu Prachatice bych doporučila, aby se zaměřilo na cílovou skupinu mládeže od patnácti do dvaceti šesti let a nabídlo jí nové možnosti, jak smysluplně trávit volný čas. Díky získaným poznatkům z této práce popíši možnosti využití volného času dětí a mládeže v daném regionu a informace poskytnu neziskovým organizacím a OSPOD. Předpokládám, že by tato bakalářská práce mohla sloužit také jako zdroj informací pro město Prachatice a pro odborníky v sociálních službách z tohoto regionu, pracující s dětmi, mládeží a jejich rodinami.
Opportunities free time activities of children and youth in Prachatice
Keywords: volnočasové aktivity; děti; mládež; město Prachatice; free time activities; children; youth; city Prachatice