Pašijové hry v Hořicích na Šumavě. Historický vývoj v letech 1816 - 1936 - Palkovič, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná práce se věnuje historickému vývoji německých pašijových her v Hořicích na Šumavě (okres Český Krumlov) od jejich založení v roce 1816 po dočasný zánik v roce 1936. Svým pojetím navazuje na obhájenou bakalářskou práci s názvem Mysterium Hoericense Proměny místa paměti v 19. a 20. století. Hlavní badatelská pozornost se vztahuje ke vzniku hořického mystéria o životě a smrti Ježíše Krista, průběhu jeho představení, významným aktérům a návštěvníkům her. Kromě dochovaných písemných pramenů německé provenience autor využíval regionální literaturu vydanou sudetskými Němci a metodu orální historie.
Passion plays in Hořice na Šumavě. Historical development 1816 - 1936
Keywords: Hořice na Šumavě; pašijové hry; divadlo; regionální historie; Hořice na Šumavě; passion plays; theater; regional history