Nové poetično v raných sbírkách Jiřího Koláře - Fraňková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Předkládaná diplomová práce se věnuje interpretaci raných sbírek Jiřího Koláře (Křestný list, Ódy a variace, Limb a jiné básně a Sedm kantát), u nichž ukazuje, jakým způsobem je modelováno nové poetično v kontaktu se Skupinou 42. Práce nastiňuje, jak Jiří Kolář umění pojímá a jak k němu přistupuje v součinnosti s estetickými požadavky Jindřicha Chalupeckého. K hlubšímu porozumění ranému dílu je třeba pojmenovat prostředky, pomocí nichž Jiří Kolář ve své tvorbě vytváří obraz skutečnosti: jak užívá jazyka; jak pracuje s metaforou, s variacemi motivů a fragmentů, s veršem a syntaxí; jakým způsobem navozuje hudebnost verše; jak využívá klasických žánrových forem a postupů a jaké nové formy či postupy vytváří. Daná analýza má pomoci rozkrývat estetický účinek básní a vést k hlubšímu porozumění, ale též odhalit Kolářovu poezii jakožto metaforu dobové existence.
New Poetic Style in Early Collections of Jiří Kolář